Stomatologjia Estetike

INVISALIGN

Kush nuk dëshiron një buzëqeshje të bukur? Paraqitja e dhëmbëve dhe buzëqeshja janë kritere thelbësore që të ndihemi mirë. Të gjithë jemi gati për pak ndihmë nga dentisti për të marrë atë buzëqeshje të përsosur. Një nga alternativat që na ofrohet sot është invizalain.

 

Invizalign është i lëvizshëm, transparent, gati i padukshëm dhe bëhet me porosi sipas formës së dhëmbëve tuaj. Këllëfët invizalain mbahen rreth 22 orë në ditë, ndërrohen cdo 3 javë dhe numri i tyre varet nga anomalia e dhëmbëve. Invisalign sugjerohet për problemet e lehta të dhembëve jo të rregullt.

 

Pak nga pak, dhëmbët tuaj zhvendosen në vendin ku duhet të jenë, duke krijuar kështu një buzëqeshje të përsosur.

 

Përveç padukshmërisë dhe komoditetit ka shumë arsye të tjera për të zgjedhur Invizalain. Këtu janë disa nga arsyet:

 

– Është po aq efikase sa aparatet tradicionalë me braketa.

– Paraqitja estetike gjatë kohës së trajtimit

– Krijon lehtësi në ngrënien e ushqimit.

–Njësitë praktikisht të padukshme i bëjnë pacientet të ndihen komod teksa drejtojnë dhëmbët.

– Mund të krijojë një mbrojtje të sigurtë për dhëmbët gjatë aktiviteteve sportive duke siguruar mbrojtje nga goditjet apo tronditjet e mundshme.

– Higjena personale dentare ruhet lehtësisht, pasi me heqjen e invizalign ju mund të përdorni furcën dhe fillin dentar në mënyrë normale.

– Invizalign është një mbrojtës i përsosur për njerësit që kërrcasin dhëmbët gjatë gjumit, pasi ndalon gërryerrjen e dhëmbëve me njeri-tjetrin.

 

Nëse keni pyetje në lidhje me invizalign, do të donim t’u përgjigjeshim të gjitha paqartësive që mund t’ju kenë lindur. Ju lutemi të na kontaktoni, për të parë nëse invizalign është i nevojshëm për dhëmbët tuaj. Ekipi ynë do të ecë përmes procedurës duke parë cfarë ju nevojitet gjatë vizitës falas pranë klinikës tonë.

 

Stomatologjia Estetike

Në ditët e sotme estetika ka një rëndësi të vecantë e duke qene se fytyra dhe në veçanti goja e dhëmbët luajnë një rol të rëndësishëm, ka lindur nevoja e zhvillimit të stomatologjisë estetike .

Njerëzit e duan të bukurën ndaj, në rastet kur në buzeqeshjen e dikujt ka probleme atëherë me anë të teknikave specifike, materialeve super estetike dhe ndërhyrjeve kirurgjikale realizohet një buzeqeshje e përsosur . Më poshtë po shpjegojme disa nga materialet dhe teknikat e përdorura :

 

Operacionet Estetike te Gingivave (Mishrave te Dhembeve):

Kjo ndërhyrje konsiston në heqjen e një pjese të kockës dhe të mishrave që rrethojne dhëmbët. Pas kësaj ndërhyrje, nevojitet një kohë prej gjashtë javësh që të shërohen gingivat e më pas mund të vazhdohet me punimet protetike. Kjo ndërhyrje bëhet në keto raste:

 

  1. Gummy Smile; janë rastet kur personit në momentin që buzeqesh apo qesh i duken shumë gingivat (mishrat e dhëmbëve ). Në këto raste niveli i gingives ngrihet me lart dhe më pas dhëmbët vishen me faseta porcelani (Laminate) ose me këllëf porcelani.
  2. Në rastet kur gingivat enjten, si pasojë e përdorimit të ilaçeve të ndryshme ose e sëmundjeve të mishrave dhe mbulojnë një pjesë të dhëmbëve.
  3. Në rastet kur kemi disnivel në gjatësinë e dhëmbëve të parë. Duke ndërhyrë te pjesa e gingivës mund ti bëjmë dhëmbët të kenë të njëjtën gjatësi.
  4. Në rastet kur gjatësia e dhëmbit është e pamjaftueshme për të kryer punime mbi të, dërhyhet duke bërë zgjatim të kurorës (Croën Lengthning).

 

Zbardhimi i dhëmbëve

Pse dhëmbët  ndërrojnë ngjyrën?

Shkaqet e ndërrimit të ngjyrës së dhëmbëve janë të shumtë, si: ilaçe të ndryshme, traumat e dhëmbit (thyerje, goditje, etj.), heqja e nervit të dhëmbit.

Përdorimi i antibiotikëve si tetraciklina nga nëna gjatë shtatzanisë ose nga fëmija, ndikon te ndërrimi i ngjyrës së dhëmbëve të fëmijës; në disa raste ushqime ose pije të veçanta si kola, kafeja, ushqimet që kanë ngjyrosës në përbërje ndikojnë në ngjyrën e dhëmbëve.

 

Si ndodh (funksionon) zbardhimi?

 

Lëndët që përdoren për zbardhim janë: Carbamide Peroxide dhe Hydrogen Peroxide (ujë i oksigjenuar). Këto dy lëndë kanë aftësinë (cilësinë) të kalojnë lirshëm nëpërmjet shtresave të dhëmbit (zmalti, dentina) dhe përhapen në gjithë pjesët e dhëmbit. Këto Perokside (Carbamide dhe Hydrogen peroxide) shpërbëhen në radikale oksigjeni, të cilat hyjnë ndërmjet prizmave të zmaltit (shtresa e jashtme e dhëmbit), duke shpërndarë (asgjesuar) molekulat e ngyrosura që ndikojnë në ngjyrosjen e dhëmbit.

 

Zbardhimi nuk ndikon në strukturën e dhëmbit.  Thjesht ngjyra e brendëshme e dhëmbit bëhet më e (çelët) bardhë.

 

Agjentët zbardhues copëtohen në molekula më të vogla dhe lëvizin në të gjitha drejtimet brenda dhëmbit. Edhe nëse i gjithë dhëmbi nuk është i mbuluar me zbardhues, ai zbardhet i gjithi.

Studime të shumta shkencor kanë vërtetuar efikasitetin e peroksideve në zbardhimin e dhëmbëve.

 

Zmalti dhe dentina (dy shtresat e dhëmbit), mbushjet egzistuese dhe porcelani nuk preken, ndikohen apo dëmtohen nga agjentët zbardhues.

 

A ndikon zbardhimi në lidhjen midis mbushjes dhe dhëmbit?

Megjithëse agjentët zbardhues lëshojnë sasi të mëdha oksigjeni në dhëmbë, lidhjet e mbushjeve egzistuese me dhëmbët nuk ndikohen, por nëse duhen bërë mbushje të bardha pas zbardhimit, atëherë duhen pritur 7-10 ditë, pasi sasia e lartë e oksigjenit në dhëmbë ndikon negativisht në lidhjen e mbushjes me dhëmbin (për mbushjet e reja që do bëhën).

 

Sa kohë zgjat efekti i zbardhimit?

Rezultatet e zbardhimit janë të qëndrueshme.Sidoqoftë, në vartësi të zakoneve të të ushqyerit dhe mënyrës së jetesës, mund të nevojitet përsëritja periodike e zbardhimit, në çdo dy vjet.

Për të ruajtur të pandryshuar efektin e zbardhimit, rekomandohet përdorimi i rregullt i pastës zbardhuese të këshilluar nga mjeku.

 

A shkakton zbardhimi ndjeshmëri?

Ndjeshmëria e dhëmbit është një efekt anësor i përkohshëm i zbardhimit. Ajo largohet pas përfundimit të zbardhimit. Produktet zbardhuese të kohëve të fundit kanë në përbërje (Potasium Nitrat), elementë që eliminojnë ndjeshmërinë ndaj të ftohtit dhe të nxehtit.

Kërkimet shkencore kanë treguar se Nitrati i Potasiumit, penetron në zmalt, dentinë e deri në nerv, duke vepruar si një qetësues dhimbjesh (analgjezik dhe anestetik).

Produktet zbardhues kanë në përbërje dhe Fluor, një element që ul ndjeshmërinë e dhëmbit si dhe e mbron atë nga prishja.

 

A shkakton zbardhimi probleme, duke dëmtuar apo dobësuar zmaltin e dhëmbëve (shtresën e jashtme)?

Sipas kërkimeve shkencore, të pranuara edhe nga “American Association of Dental Research” (Shoqata Amerikane e kërkimeve Dentare), produktet zbardhues që kanë në përmbajtje Nitrat Potasiumi dhe Fluor, ulin ndjeshmërinë e dhëmbit ndaj të nxehtave dhe të ftohtave, ndikojnë pozitivisht në shëndetin e përgjithshëm të gojës-dhëmbëve, kanë efekt anti karies (kundra prishjes) dhe rrisin mikrofortësinë e zmaltit.

 

E rëndësishme: Zbardhimi duhet të bëhet vetëm nën mbikqyrjen e dentistit.

Tek shtatzënat dhe nënat që ushqejne fëmijën me qumësht gjiri nuk lejohet zbardhimi.

 

Zbardhimi i dhëmbëve në ditët e sotme është efikas dhe i sigurtë, nëse bëhet në mënyrën e duhur dhe me materialin e përshtatshëm. Kjo përfshin një diagnozë fillestare, pastrimin e gurëzave dhe të njollave, shpjegimi nga ana e dentistit mbi proçesin e zbardhimit, si dhe ndjekja gjatë proçesit të zbardhimit.

 

Zbardhimi i bërë nga vetë personi me prodhime kozmetike – estetike mund të dëmtojë mishrat e dhëmbëve dhe nuk është shumë efikas.

 

Sa mënyra zbardhimi ka?

Zbardhimi bëhet në këto mënyra:

  1. Office Bleaching: Bëhet në klinikë, zgjat rreth 30 min dhe mund të bëhen disa seanca deri në arritjen e ngjyres që kërkon pacienti. Lënda aktive është në përqindje të lartë (38%-35% Peroksid Hidrogjeni).
  2. Home Bleaching: Merret masa e gojës dhe përgatiten këllëf silikoni , që mbushen me lëndë zbardhuese dhe mbahen në gojë gjatë ditës ose natës. Koha e mbajtjes varion nga 45 min deri në gjithë natën në varësi të përqindjes së lëndës aktive që bën zbardhimin (10%-15%-20%-22% Karbamide Peroksid).
  3. Non- Vital Bleaching: Zbardhim që u bëhet vetëm dhëmbëve që u është hequr nervi e kanë ndërruar ngjyrë. Në këtë rast hiqet mbushja e dhëmbit, vendoset brenda dhëmbit lënda zbardhuese dhe lihet të veprojë 3-5 ditë. Kjo mund të përsëritet disa herë deri sa të zbardhet dhëmbi. Më pas vihet mbushje e përkohshme dhe pritet 10-15 ditë që të stabilizohet niveli i oksigjenit në dhëmb e më pas bëhet mbushja perfundimtare.

Color Skin

Nav Mode

Italy