ÇFARË JANË IMPLANTET DENTARE?

Një implant dentar është një protezë që përdoret për të zëvendësuar dhëmbët, të cilët mungojnë. Një vidë e vogël titani, që futet në kockën e nofullës, në krye të së cilës mund të ngjitet një kurorë e vetme (kapelë), një urë fikse, një protezë e pjesshme ose protezë e plotë. Pasi implanti integrohet në kockën tuaj, një strukturë e quajtur abutment lidhet me implantin dhe më pas ngjiten dhëmbi/dhëmbët artificialë. Ka 3 pjesë për një “dhëmb implant”: vetë implanti dentar, abutmenti dhe dhëmbi artificial.

KUSH ËSHTË NJË KANDIDAT I MIRË PËR IMPLANTET DENTARE?

Kandidat për implante dentare është kushdo, që i mungon një dhëmb i vetëm, shumë dhëmbë ose të gjithë dhëmbët. Konsultohuni me specialistët tanë pranë Brianza Dent, klinikë dentare në Tiranë në lidhje me nevojat tuaja specifike.

CILAT JANË AVANTAZHET E IMPLANTEVE DENTARE?

Njerëzit janë “të bekuar” me 2 grupe dhëmbësh (dhëmbët e qumështit dhe dhëmbët e rritur/të përhershëm). Kur një dhëmb i vetëm i përhershëm ose shumë dhëmbë humbasin për shkak të prishjes së dhëmbëve ose sëmundjes së mishrave të dhëmbëve, implantet dentare tani mund t’i zëvendësojnë ato.

Implantet dentare mund të zgjasin një jetë dhe mund të përmirësojnë pamjen tuaj, besimin dhe aftësinë tuaj për të ngrënë ushqimet që ju pëlqeni dhe për të marrë pjesë në një mënyrë jetese aktive, pa u shqetësuar për dhëmbët tuaj. Implantet dentare janë prej titani dhe nuk prishen si dhëmbët natyral!

CILAT JANË DISAVANTAZHET E IMPLANTEVE DENTARE?

Ashtu si çdo procedurë kirurgjikale orale, ekziston rreziku i infeksionit, inflamacionit dhe dhimbjes, por dentisti juaj do t´ju sygjerojë në lidhje me situatën tuaj specifike. Nëse nuk ka kockë të disponueshme për të vendosur implantin, atëherë mund të kërkohen procedura të shartimit të kockave dhe mishrave të dhëmbëve, gjë që mund të rrisë koston e trajtimit tuaj. Investimi paraprak do t´ja vlejë në jetëgjatësi.

 

SA KUSHTOJNË IMPLANTET DENTARE?

Në përgjithësi, kostoja e zëvendësimit të një dhëmbi të vetëm me një implant dentar është pothuajse e njëjtë me zëvendësimin e tij me një urë të rregullt fikse. Kostoja ndryshon sipas nevojave të pacientit, sasisë së kockave dhe klinikës dentare. Mjeku Orthodontist do të bëjë një vlerësim bazuar në nevojat tuaja unike.

CILA ËSHTË SHKALLA E SUKSESIT TË IMPLANTEVE DENTARE?

Suksesi i implanteve dentare ndryshon nga individi në individ dhe lidhet me shëndetin dhe zakonet e jetesës. Për një individ të shëndetshëm me higjienë të mirë orale dhe shëndet të mirë, implantet dentare kanë norma suksesi të raportuara mbi 90-95 përqind.

 

SA ZGJASIN IMPLANTET DENTARE?

Ndryshe nga dhëmbët natyralë, implantet dentare nuk janë të ndjeshme ndaj sëmundjeve dentare siç është prishja; megjithatë, shëndeti i mishrave të dhëmbëve është jetik për ruajtjen e suksesit afatgjatë të implantit. Kujdesi i ndërgjegjshëm në shtëpi nga pacienti dhe pastrimet dhe kontrollet e rregullta profesionale janë elemente thelbësore për qëndrueshmërinë e implantit dentar. Çdo pacient është i ndryshëm dhe suksesi varet nga diagnoza dhe planifikimi, historia mjekësore dhe një sërë faktorësh të tjerë.

ÇFARË ËSHTË ALL-ON-4?

All-on-4 është një procedurë trajtimi që në thelb përfshin zëvendësimin e të gjithë dhëmbëve që mungojnë duke përdorur vetëm 4 implante. Kjo procedurë është veçanërisht e dobishme për pacientët që kanë humbur shumë kocka në pjesën e pasme të gojës, si mosha e tretë.

 

A MUND TË VENDOSEN IMPLANTE NË PROTEZA?

Protezat nuk mund të “bëhen në implante”. Implantet janë vida metalike të vendosura në kockën e nofullës për të ndihmuar në ankorimin dhe mbështetjen e dhëmbëve artificialë (protezat). Mund të jetë e mundur që të vendosen implante nën protezat ekzistuese për të ndihmuar në stabilizimin dhe mbështetjen e atyre protezave. Kjo mund të bëhej vetëm nëse protezat aktuale do të ishin në gjendje të shkëlqyer. Ju duhet të konsultoheni për të ekzaminuar me kujdes protezat tuaja ekzistuese.

 

A JANË IMPLANTET DENTARE TË LËVIZSHME SI PROTEZAT?

Jo, implantet dentare janë të fiksuara fort në kockë dhe lejojnë që dhëmbët të zëvendësohen në një mënyrë që është më afër dhëmbëve natyralë.

 

SI NDIHMOJNË IMPLANTET DENTARE NËSE KAM PROTEZA?

Implantet përdoren më së shumti te pacientët që mbajnë proteza të plota ose proteza të pjesshme. Implantet dentare mund të përdoren për të fiksuar dhe mbështetur dhëmbin artificial. Proteza e pjesshme ose e plotë nuk lëviz dhe zvogëlon varësinë nga ngjitësi. Vetëm dentisti mund ta heqë atë nga goja.

 

Në këtë artikull i jemi përgjigjur disa prej pyetjeve më të shpeshta rreth implanteve dentare. Gjithashtu ju mund të lexoni dhe Implantet Dentare: Pyetjet më të shpeshta dhe përgjigjet nga Prof. Asc. Dr. Luan Mavriqi

Secili prej nesh ka nevoja unike ndaj nëse mendoni se jeni kandidat për implante dentare dhe doni të informoheni  rreth rastit tuaj ju mund të konsultoheni pranë Brianza Dent. Pas konsultës ju do të merni sigurinë dhe përgjigjet e nevojshme për të marë vendimin e duhur për veten tuaj.